Tasik Las Vegas, Rumah Hilton dan Westin Resort & Spas, Kehilangan Bekalan Air
Toto

Tasik Las Vegas, Rumah Hilton dan Westin Resort & Spas, Kehilangan Bekalan Air

Tasik Las Vegas di Henderson, Nev., telah kehilangan bekalan airnya, menurut laporan oleh KLAS-TV. Tetapi penyelesaian sudah ada, pemaju hartanah macau pools memberi jaminan kepada stesen TV.

Tasik Las Vegas kehilangan bekalan air
Memandangkan ia pada mulanya diisi dengan 3 bilion gelen air, Tasik Las Vegas, yang dilihat di atas, perlu terus disuap oleh paip masuk dari Lake Mead untuk mengelakkan penyejatan. (Imej: lakelasvegas.com)
Tasik Las Vegas ialah pusat berkilauan bagi komuniti resort yang kaya dua batu ke barat Tasik Mead. Enklaf yang masih membangun termasuk Hilton Lake Las Vegas Resort & Spa, The Westin Lake Las Vegas Resort & Spa, padang golf, restoran dan beribu-ribu rumah berjuta-juta dolar, termasuk penyanyi Celine Dion.

Ia pada mulanya diisi menggunakan 3 bilion gelen air yang dialihkan dari saluran utama yang mengembalikan lebihan air di rantau ini ke Tasik Mead. Tetapi Tasik Las Vegas terpaksa terus disuap oleh paip masukan dari Lake Mead untuk mengelakkan penyejatan.

Dari Julai 2020 hingga Jun 2021 sahaja, paip itu membekalkan 1.3 bilion gelen air ke Tasik Las Vegas.

Menangani Kemarau
Kerana kemarau teruk di Barat Daya yang disebabkan oleh penurunan salji Rocky Mountain ke Sungai Colorado, paras air Lake Mead menjunam daripada 1,220 kaki pada 1999 kepada 1,041 kaki awal bulan ini. Memandangkan paip masuk Tasik Las Vegas terletak pada ketinggian 1,050 kaki di atas dasar Tasik Mead, ia tidak lagi boleh menimba air.

Pembangunan itu Keluaran SGP lebih 50 tahun lalu oleh pelakon J. Carlton Adair, yang Pengeluaran SGP Hari Ini membeli tanah dan hak air untuk membangunkan apa yang dia rancangkan untuk memanggil Lake Adair.

Itu sebelum dia mengisytiharkan muflis pada tahun 1972. Berikutan satu lagi percubaan yang gagal oleh Pacific Malibu Development Corp., tanah itu telah diambil alih pada tahun 1990 oleh Transcontinental Corp yang berpangkalan di Santa Monica, Calif., yang membayar berpuluh juta dolar untuk membangunkannya menjadi rekreasi Tasik Como Itali.

Tidak Perlu Panik, Lagi
Menurut laporan KLAS-TV , Syarikat Air Asas, yang mengendalikan paip itu, melihat tulisan di dinding dan menghentikan operasi pada 1 Julai.

Tetapi tidak ada sebab untuk penggera, sekurang-kurangnya tidak menurut Keluaran Sidney seorang pemaju Lake Las Vegas. Dia memberitahu KLAS-TV bahawa satu set paip yang berbeza sudah tersedia dan sedia untuk memberi makan kepada tasik dari bekalan air bandar Henderson.

Dalam satu kenyataan baru-baru ini, Cody Winterton, presiden Raintree Investment Corporation, mengakui bahawa krisis itu berlaku kira-kira dua bulan lebih awal daripada jangkaan, berkata kertas kerja untuk perjanjian air baharu itu harus dimuktamadkan dalam tempoh dua hingga tiga minggu.

“Tasik Las Vegas ialah pelanggan bandar Henderson dan mempunyai komitmen dari bandar untuk menyediakan air untuk mengekalkan tasik,” kata Winterton.

Jurucakap bandar Henderson memberitahu KLAS-TV bahawa Tasik Las Vegas bersiap sedia lebih awal untuk mengharungi gangguan. Mereka berbuat demikian dengan mengepam tambahan 200 juta gelen air ke dalam tasik semasa peralihan.