Lukisan Powerball bernilai .9B Bersejarah Ditangguh, Protokol Keselamatan Disalahkan
Toto

Lukisan Powerball bernilai $1.9B Bersejarah Ditangguh, Protokol Keselamatan Disalahkan

KEMASKINI: Nombor Powerball yang tertunda telah dikeluarkan untuk rekod jackpot $2.04B . Lukisan itu tidak diumumkan sehingga pagi Selasa, hampir 10 jam lewat daripada yang dijadualkan.

TERDAHULU: Rekod lukisan Powerball bernilai $1.9 bilion ditangguhkan malam Togel Singapore Isnin kerana gangguan protokol keselamatan, kata laporan berita. Lukisan 7 November mungkin tidak berlangsung sehingga pagi Selasa, kata pegawai loteri California.

Jose Garcia menunggu dalam barisan untuk membeli tiket Powerball
Jose Garcia menunggu dalam barisan untuk membeli tiket Powerball di kedai Bluebird Liquor di Hawthorne, California pada hujung minggu. Pembeli tiket perlu menunggu lebih lama untuk mengetahui sama ada mereka menang selepas undian hari Isnin ditangguhkan. (Imej: Damian Dovarganes/ AP )
Butiran mengenai punca gangguan itu tidak diketahui serta-merta, tetapi loteri dalam satu keadaan tidak dikenal pasti memerlukan masa tambahan untuk memproses penjualan tiket, kata Suruhanjaya Loteri Berbilang Negeri kepada CNN dalam satu kenyataan.

Loteri California berkata operasi loteri di Golden State tidak menyebabkan kelewatan.

“Powerball mempunyai keperluan keselamatan yang ketat yang mesti dipenuhi oleh semua 48 loteri sebelum lukisan boleh berlaku,” kata California Lottery dalam tweet pagi Selasa.

Apabila protokol keselamatan yang diperlukan telah lengkap, lukisan akan dilakukan di bawah pengawasan pegawai keselamatan loteri dan juruaudit bebas. Nombor pemenang akan disiarkan sebaik sahaja ia tersedia,” tambah California Lottery.

Setakat awal Selasa, pegawai loteri tidak mengeluarkan anggaran masa untuk cabutan itu. Lukisan malam Isnin sepatutnya berlangsung pada 10:59 malam ET.

Gangguan Powerball Sebelum ini
Gangguan telah melanda operasi Powerball pada masa lalu. Sehingga Ahad, laman web Powerball telah terlebih sarat dengan peningkatan trafik. Tapak web Powerball berada di luar talian pagi Ahad, dengan hanya halaman pendaratan yang memaparkan nombor kemenangan malam Sabtu.

Lukisan tertunda hari Isnin bukanlah yang pertama untuk loteri Powerball.

Pada 8 April 2022, lukisan Powerball telah ditangguhkan selama lebih daripada Keluaran Sidney empat jam kerana satu negeri masih perlu memenuhi protokol keselamatan.  Dalam lukisan itu, Powerball berkata bahawa satu loteri memerlukan “masa pemprosesan tambahan,” kata laporan berita.

“Walaupun kami memohon maaf atas kelewatan dalam menyampaikan maklumat kepada orang ramai, masa tambahan membolehkan kami memastikan bahawa kami melaporkan bilangan pemenang hadiah yang rasmi dan disahkan,” kata operasi loteri pada April.

Lukisan Bersejarah
Pada hari Sabtu, tiada tiket yang sepadan dengan lima bola putih dan Powerball merah tunggal untuk memenangi jackpot. Jackpot itu adalah kira-kira $1.6 bilion.

Sebelum ini, Powerball terbesar pernah dimenangi ialah lukisan Januari 2016. Tiga pemenang membahagikan jackpot $1.586 bilion. Kemenangan loteri tunggal AS terbesar berlaku pada Oktober 2018, apabila pemain Mega Millions di Carolina Selatan memenangi jackpot $1.537 bilion.

Pemain Powerball di seluruh AS tidak sabar-sabar menunggu pelepasan nombor kemenangan 7 November pada malam Isnin. Itu walaupun peluang satu tiket untuk mendapat jackpot hanya kira-kira satu dalam 292 juta, pegawai Powerball telah mendedahkan.

Namun, seorang pemenang sebelumnya, Timothy Schultz , yang tinggal di Iowa, memenangi $28 juta pada tahun 1999 dalam Iowa Powerball. Dia bekerja dalam perniagaan dan menjual dirinya sendiri tiket yang menang.

“Saya tahu lebih baik daripada sesiapa sahaja bahawa ia hanya memerlukan Hongkong Prize satu tiket untuk menang,” kata Schultz kepada Fox News . “Hidup anda boleh berubah dalam sekelip mata.”

Pemain di Illinois, Michigan, Georgia, Kentucky, Pennsylvania, North Dakota, North Carolina dan New Hampshire diberi kemudahan untuk membeli tiket Powerball dalam talian. Pemain di negeri lain yang mengambil bahagian dalam Powerball perlu pergi ke perniagaan menjual tiket loteri.

Tiket Powerball dijual di 45 negeri , Washington, DC, Puerto Rico dan Kepulauan Virgin AS.